TÜBİTAK Başkanından Samsun Teknopark Firmalarına Ziyaret!

TÜBİTAK Başkanından Samsun Teknopark Firmalarına Ziyaret!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi ev sahipliğinde 6-8 Mayıs 2024 tarihleri arasında 21 ulusal, 6 uluslararası kurum katılımı ile gerçekleştirilecek I. Uluslararası Teknoloji Transferi Sempozyumu Kapsamında; TÜBİTAK Başkanı değerli hocamız Sn. Prof. Dr. Hasan Mandal ve TÜBİTAK TEYDEB Başkan Yardımcısı Sn. Prof. Dr. Hasan Selçuk Selek Samsun Teknopark firmalarımıza ziyarette bulundular.

1-    Firmalarımızdan Keneviro Tarım Üretim A.Ş.;
2 yıl önce Samsun Havza ilçesinde fabrikası kurulmuş, Samsun Teknopark bünyesinde de Ar-Ge şubesi açılmış olup burada kenevir üzerine laboratuvar çalışmaları yapılmaktadır. Bu süreçte öncelikli olarak Şubat 2024 de TÜBİTAK 1832 Sanayide Yeşil Dönüşüm Çağrısında başvuruldu. Sonrasında da 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek programına Mart ayında proje sunulmuştur. 

2-    2014 yılında kurulan Etka Biyoteknoloji ve Danışmanlık Ltd. Şti.;
TÜBİTAK,  Üniversite ve Sanayi iş birliğine önem veren bir firma olup TÜBİTAK 1501-Sanayi Ar-Ge Destek Programı kapsamında 2 adet yürütülmekte olan projeleri mevcuttur. 2021/1 Çağrı Duyurusu kapsamında ‘Anoxybacillus Türlerine Ait Ksilanazların Unlu Gıda Endüstrisindeki Potansiyellerinin Değerlendirilmesi’ ve  2022/1 Çağrı Duyurusu kapsamında ‘Unlu Gıda Endüstrisinde Kullanılmak Üzere Termofilik Anoxybacillus Türlerine Ait α-Amilazların Potansiyellerin Değerlendirilmesi başlıklı proje desteklenmeye uygun bulunmuş ve proje hali hazırda da devam etmektedir.  

3-    Samsun Avdan Enerji;
Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi, atık yönetimi, çevre ve iklim konularında faaliyet gösteren bir firma olup, kuruluşu hem saha içerisinde hem de Samsun Teknopark Ar-Ge laboratuvarı altyapısı ile 2 TÜBİTAK, 2 KOSGEB ve 5 Teknopark projelerini başarı ile tamamlamıştır.
Firma, Teknopark bünyesinde aktif olarak ‘Evsel Atıksu Arıtma Çamurunun Termofilik Koşullar Altında Kuru Fermantasyon Prosesinde Değerlendirilmesi ve Etkisinin Belirlenmesi’ projesini yürütmektedir.
Ayrıca Samsun Avdan Enerji TEYDEB 1501 2024/1 çağrısına proje başvurusunda da bulunmuştur.

Firmalarımıza ziyaretten sonra kurumumuz Konferans Salonunda tüm firma yetkililerimizin katılımı ile istişarede bulunun Sn. Prof. Dr. Hasan Mandal ve Sn. Prof. Dr. Hasan Selçuk Selek hocalarımıza kıymetli ziyaret ve bilgilendirmeleri için teşekkürlerimizi sunarız.