TEKNOPARKIMIZDA UFUK 2020 PROGRAMI ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ
Avrupa’nın bilim, teknoloji, politika ve uygulamalarının uyumlaştırılması amacıyla oluşturulan Avrupa Birliği Çerçeve Programları (AB ÇP)’nın sonuncusu olan Horizon 2020 (Ufuk 2020) Programı Samsun Teknopark’ta gerçekleştirilen çalıştayla katılımcılara tanıtıldı.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mevlüt Özen ve TÜBİTAK Uluslararası İş Birliği Daire Başkanlığından uzmanların konuşmacı olduğu çalıştaya akademisyenler, sivil toplum kuruluşu ve özel sektör temsilcileri katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasında söz alan Teknopark Genel Müdür Vekili Ercan Gökgöz, “Bu süreç içerisinde Teknopark olarak ne yapabiliriz, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ile nasıl birlikteliklerimiz olabilir diye bazı ziyaretlerimiz olmuştu. Bu çalıştay bu anlamda ilk çalıştay ve devamı olacaktır.” dedi.
OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ise konuşmasının başında IPA 1 ve IPA 2 (Instrument for Pre-Accession Assistance, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) ile ilgili faaliyetleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Özen, IPA 2’de rekabet kabiliyetinin geliştirilmesi ve yenilikçi yaklaşımlarla ilgili olarak kendi favori egzersiz projelerine dair şunları söyledi: “Amacımız bölgemizdeki üç teknoloji bölgesinin önümüzdeki 2-3 yıl boyunca ulusal ve uluslararası kaynaklarca desteklenerek yenilikçilik, girişimcilik ve diğer kapasitelerinin geliştirilmesine olanak sağlayacak bir proje hazırlamak.”
Türkiye’de en fazla kaynak kullanan bölgeyiz
Genel Sekreter Özen, Horizon 2020 ile Samsun Teknoparkta sunum yapmak istemelerinin temel nedeninin, özel sektörün ve onların çatı kuruluşlarının katılımını ve de bulunan uluslararası ortakların kapasite ve uzmanlık transferini kolaylaştırmak olduğunu vurguladı. Mevlüt Özen OKA’nın kaynak kullanımına çok olumlu etkileri olduğunu belirterek "OKA’nın şöyle bir özelliği var; IPA 1 döneminde TR-83 Bölgesi (Samsun, Amasya, Çorum, Tokat) olarak Türkiye’de en fazla kaynak kullanan bölgeyiz. Örneğin Lojistik Köy Projesi 43,6 milyon avroluk bütçesiyle OKA’nın çatısı altında yürütülüyor. Bir sürü ortağımız var: Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Sanayi ve Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Tekkeköy Belediyesi." şeklinde konuştu.
Orta gelir tuzağı
Horizon 2020 Programı hakkında detaylı bilgiler aktaran TÜBİTAK Uluslararası İş Birliği Daire Başkanlığından Uzman Tolga Bülbüloğlu da Türkiye’nin “orta gelir tuzağı” ile karşı karşıya olduğuna işaret ederek şöyle konuştu: “Nedir bu tuzak; üretimde, hizmet sektöründe ve birçok konuda yetkin olmamıza rağmen kendi ARGE (Araştırma Geliştirme) ve inovasyonumuzu oluşturma konusunda yetersiz kalıyoruz ne yazık ki.” Bülbüloğlu orta gelir tuzağına rağmen Türkiye’de pozitif gelişmeler olduğunu kaydederek ARGE harcamalarında 2004’ten itibaren 2 kat bir artış olduğunu, yine insan kaynağı olarak neredeyse 3 kata yakın ARGE ile uğraşan personele ulaşıldığını dile getirdi. Uzman Bülbüloğlu bütün bu istatistiki verilerin sadece birer rakamdan ibaret olmayıp daha çok bilgi, üretim ve gelişime tekabül ettiğini ifade etti.
Tolga Bülbüloğlu Avrupa Birliği Çerçeve Programları’nın tarihi hakkında katılımcıları aydınlatarak temel amaçlarının Avrupalı ve dünyadaki diğer aktörlerle ortak projelere girip oradaki know-how (Bilgi birikimi, uzmanlık)’u Türkiye’ye getirmek olduğunu söyledi. Horizon 2020 Programı’nın aslında 8. Çerçeve Program ve dolayısıyla önceki çerçeve programların devamı olduğunu öne çıkaran Uzman Bülbüloğlu sözlerine şöyle devam etti: “Horizon 2020’nin bütçesi 80 milyar avro ve dünyanın şu anda en büyük araştırma programı. Bu programdan büyük şirketler KOBİ’ler, akademisyenler, araştırmacılar ile kamu kurum ve kuruluşlarına kadar birçok paydaş yararlanma imkanına sahiptir.”
Pazar Odaklı Çalışmalar Bekleniyor
Bülbüloğlu Horizon 2020 Programı’nda istenen iki temel faktörün olduğunun altını çizerek “Öncelikle burası bir ARGE ve inovasyon platformu. Sadece buluşlar, yeni ürünler, ileri bilimsel gelişmeler ve mevcut teknolojilerin yeni kullanımları ve geliştirilmesi bekleniyor. Bu program Avrupa genelinde yarar sağlayacak projelerin desteklendiği bir fon. Horizon 2020’de projelerin pazar odaklı çalışmalar olması isteniyor. Buradaki amaç sunacağınız projede her ne ortaya çıkarıyorsanız, bunun 2-3 sene içerisinde raflarda yerini alması. Pazara hitap eden, potansiyeli olan projeler destekleniyor burada.” diye konuştu.
Bülbüloğlu sunumunun sonunda Horizon 2020 Programı ile ilgili katılımcı portalının nasıl işlediğini görseller eşliğinde katılımcılarla paylaştı.
15 Nisan 2016